10 Activiteiten om met kinderen binnen te doen.

De mei vakantie is weer begonnen helaas wordt er deze vakantie niet heel goed weer verwacht en is er zelfs kans op sneeuw. Gezien de kinderen nu wat minder naar buiten zullen gaan kan het wel eens lastig zijn de kinderen lekker bezig te houden. Daarom 10 tips voor activiteiten om met de kinderen binnen te doen:

    1. Hinkelen met papieren bordjes

     Laat de kinderen een paar papieren bordjes beschilderen of kleuren en ze daarna in een zelf gekozen patroon leggen. Laat ze naast of op de bordjes hinkelen of springen zoals het patroon gelegd is. Om het moeilijker te maken kun je ze alleen op een bepaalde kleur laten springen. Geen bordjes? Gebruik dan (gekleurd) papier.

    2. Schattenjacht

     Wat is er nu leuker dan in huis op zoek gaan naar een schat? Je kunt dit eenvoudig doen door de kinderen opdracht te geven bepaalde objecten te zoeken of van het object een bepaalde omschrijving te geven zoals bv: Hij leeft in het bos en is in het echt heel groot, een (knuffel) beer. Nog een optie is om zelf een schatkaart te maken met een plattegrond en opdrachtjes waarmee ze dan uiteindelijk de schat kunnen vinden die jij ergens in huis hebt verstopt.

    3. Verven met autootjes

     Doe op een paar borden een klodder verf en laat de kinderen de wielen van de auto’s erin dippen. Hierna kunnen ze de auto’s over het papier laten rijden. Je kunt ook wat verf op het papier klodderen en de auto’s erdoorheen laten rijden. De kinderen zelf zullen waarschijnlijk nog meer manieren bedenken om met de auto’s te verven. Als je dit buiten doet, kun je het papier op een hellend vlak leggen en de auto’s eraf laten rijden.

    4. Verven met knikkers

     Leg in een plastic bak of een kartnonendoos (van bijvoorbeeld blikjes) een vel papier, hierin doe je vervolgens een paar klodders verf van de kleuren die je kind graag wilt hebben op zijn kunstwerk. Nu kun je de knikkers in de bak of doos doen en kunnen de kinderen met de doos of bak bewegen zodat de knikkers door de verf rollen en er een kunstwerk ontstaat.

    5. Drijven of zinken

     Laat je kinderen speelgoed of andere dingen uitkiezen en in de doos doen. Laat ze het speelgoed één voor één in het water doen en vraag ze wat ze denken dat er zal gebeuren met het speelgoed: zal het drijven of zinken? Je kunt er ook samen een kort liedje van maken wat je steeds zingt voordat het volgende object het water in gaat, hierdoor onthouden ze de begrippen beter. Het maakt niet uit of ze het goed raden, het gaat om het ontdekken dat het gedrag van dingen verschillend is. Het leert ze processen te observeren. Let op: Kinderen kunnen verdrinken in een klein laagje water, zonder duidelijke signalen. Blijf erbij.

    6. Stoelendans

     De aloude klassieker die altijd leuk blijft.  Zet in het midden van de kamer voor ieder kind een stoel weg en start de muziek. De kinderen gaan om de stoelen lopen/dansen en nu haal je een stoel weg zodat er dus 1 te weinig is. Zodra je de muziek stopt moeten de kinderen proberen een stoel te bemachtigen de gene die geen stoel heeft is af. Je herhaald dit net zolang totdat er nog maar 1 stoel staat en de gene die op de laatste stoel zit heeft gewonnen.

    7. Stop dans

     Bij de stopdans mogen de kinderen gaan dansen als de muziek begint maar als de muziek stopt, blijven de kinderen als een standbeeld staan. Je geeft steeds als opdracht welke standbeelden je wilt zien. Standbeelden van stoere mensen, bange mensen, blije mensen, verdrietige mensen, boze mensen, verliefde mensen…. Wie beweegt is af! Dit kind mag aan de kant gaan zitten. Wie blijft er het langste over?

    8. Papieren vliegtuigjeswedstrijd

     Ooit konden we onszelf urenlang bezighouden met het vouwen van papieren vliegtuigen, en uitgebreid bestuderen welke vormen de meeste snelheid maakten. Sommige papa’s zullen misschien nog graag meedoen aan dit spel. De kinderen kunnen een wedstrijdje met papieren vliegtuigjes organiseren door een kartonnen bord met gaten erin te maken en punten bij elk gat te schrijven. Hoe kleiner het gaatje, hoe hoger de score. Hang het in een deurgat, en laat je kroost naar hartenlust vouwen en gooien.

    9. Mini ijshockey

     Een dag voor je dit spel gaat spelen zet je een grote vierkante kom of ovenschaal met water in de diepvries. De volgende dag is het een heus mini ijshockeyveld waarop je kinderen met lepeltjes tegen een balletje kunnen stoten om goals te maken.

    10. Met de knuffels van de kabelbaan

     Met een simpele klerenhanger en wat draad maak je voor de favoriete knuffels of poppen van je kinderen een indoor kabelbaan. Span een koord of lint tussen een hoog gelegen plaats en iets lager gelegen plek. Maak de knuffels of poppen vast aan de klerenhanger en laat ze zo naar beneden zoeven.