Nanny en au pair: een wereld van verschil

Op het eerste gezicht lijken deze twee beroepen misschien veel op elkaar. Er wordt gezorgd voor de kinderen, dagelijkse bezigheden worden uitgevoerd en licht huishoudelijke taken worden opgepakt. Toch zijn er fundamentele verschillen tussen de functies. En die verschillen gaan verder dan alleen het takenpakket. Ben jij op zoek naar een baan in de kinderzorg maar weet je niet precies welke van deze functies het beste bij jouw wensen aansluit? We zetten het hier voor je op een rijtje.

De specifieke regels voor een au pair

Als je werkzaam bent als au pair zitten er om te beginnen al een aantal regels verbonden aan je persoonlijke situatie. Omdat je niet ‘in dienst’ treedt bij het gastgezin maar erbij gaat wonen kom je dus ook niet onder contract te staan maar ga je een au pair overeenkomst aan. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat een au pair als volwaardig lid van de familie wordt opgenomen. Iemand met een Nederlandse identiteit kan niet werkzaam zijn als au pair in Nederland. De regels rondom dit beroep kunnen per land iets verschillen maar komen vrijwel overeen. In Nederland gelden onder andere de volgende normen:

  • Je bent tussen de 18 en 31 jaar oud;
  • Je woont tijdelijk in Nederland en doet mee aan een uitwisselingsprogramma als au pair via een erkend au-pairbureau;
  • Je bent geen familie van het gastgezin;
  • Je mag maximaal acht uur per dag werken en 30 uur per week, met minimaal twee dagen vrij per week;
  • Je mag maximaal 1 jaar werkzaam zijn bij hetzelfde gastgezin;
  • Er mogen geen taken uitgevoerd worden voor mensen die meer bijzondere zorg nodig hebben.

Hoe ziet een dag als au pair eruit?

Als au pair heb je werkdagen van maximaal acht uur. De uren waarin een au pair werkzaam is gaat de meeste zorg uit naar de kinderen. De huishoudelijke taken die er daarnaast opgepakt worden zijn op voorhand besproken. Tot het takenpakket behoort onder andere: het bereiden van maaltijden, wassen en strijken, bedden van de kinderen opmaken, stofzuigen, het voeden van baby’s, kinderen naar school brengen en van school halen, kinderen naar bed brengen en de kinderen in bad of onder de douche doen. Als au pair ben je een aanvulling op het gezin door taken over te nemen waar de ouders geen tijd voor hebben. Deze baan wordt vaak ingezet door mensen die een andere taal en cultuur willen leren kennen. Een au pair werkt in principe tegen kost en inwoning, maar krijgt in veel gevallen wel een maandelijkse vergoeding van minimaal 300 euro en maximaal 340 euro.

Een nanny

Een nanny is een heel ander verhaal. Nanny’s werken volgens de dienstverlening aan huis regeling. Ook kan je er voor kiezen om als ZZP’er aan de slag te gaan. Een nanny neemt onder werktijd de volledige rol van de ouders over. Het is als nanny ook mogelijk om bij meerdere gezinnen werkzaam te zijn. In een notendop: een nanny neemt alle werkzaamheden over die de ouders zouden doen als ze thuis zijn. De nanny haalt de kinderen uit bed, kleedt ze aan, brengt en haalt ze van school en zorgt ervoor dat ze naar sport of vriendjes worden gebracht. Huishoudelijke taken behoren ook tot het takenpakket. Een nanny doet ook vaak de was, licht schoonmaakwerk en bereidt de maaltijden voor de kinderen. Een nanny vangt kinderen op in hun vertrouwde omgeving waardoor er rust en regelmaat in hun dagelijks leven blijft ondanks dat de ouders van huis zijn.

au pair of nanny

Hoe word je een nanny?

Een nanny is anders dan een oppas, hoe ervaren je ook bent. Nanny’s hebben een pedagogische opleiding of cursus gehad waardoor ze naast de ervaring over de juiste kennis beschikken. Nanny’s die aangesloten zijn bij een bureau of een kinderopvangorganisatie moeten verplicht beschikken over een juist diploma,minimaal de opleiding MBO 2 Verzorgende en Helpende. Door het beschikken over het juiste profiel kun je naast het verzorgen van de kinderen ook echt een verschil maken in de opvoeding. Het is jouw taak om de kinderen in een vertrouwde en veilige omgeving zich optimaal te laten ontwikkelen. Nanny’s zijn professioneel, enthousiast, flexibel en zorgzaam.

Wil jij een nanny worden?

Bij Nanny in Huis geloven we dat kinderen die worden opgevoed in een sfeer van warmte en geborgenheid in een omgeving die veilig en vertrouwd is zich het beste en optimaal kunnen ontwikkelen. Wij zorgen ervoor dat nanny’s verzekerd zijn van een goede uurvergoeding, diverse cursussen, een vertrouwenspersoon en ondersteuning waar nodig. Wij hebben veel vacatures open staan waarbij we op zoek zijn naar een zorgzame, enthousiaste nanny. We zijn actief in regio Breda, Noordoost-Brabant/Nijmegen, Tilburg/Oosterhout en Bergen op Zoom/Roosendaal. Lijkt jou dit iets? Neem gerust en kijkje of reageer op een van onze leuke vacatures. Wie weet ben jij binnenkort wel werkzaam bij één van deze warme gezinnen.