Zou jij graag met kinderen willen werken maar weet je nog niet welk beroep je precies zou willen uitoefenen? Wij helpen je daarbij! Als je zorg voor kinderen wil dragen maar ze niet zou willen onderwijzen blijven er nog steeds diverse opties voor je open. Deze keer zetten we twee beroepen tegenover elkaar: werken in de kinderopvang en nanny aan huis. We vertellen je hier wat deze twee beroepen precies inhouden zodat jij een compleet beeld van beiden hebt.
De werkzaamheden in de kinderopvang
Als we het over de werkzaamheden van een medewerker in een kinderopvang hebben, hebben we het over werken in een kinderdagverblijf. Elke ochtend worden er kinderen uit verschillende gezinnen naar het kinderdagverblijf gebracht. Samen met je collega’s ben je verantwoordelijk voor een groep van maximaal 16 kinderen. De leeftijden kunnen verschillen van 0 tot 4 jaar. Welke taken neem je dan op je?

- Met de kinderen spelen, zingen of knutselen;
- De baby’s voeden en verschonen;
- Het ontsmetten van de babyflessen, afwassen en stofzuigen;
- Kinderen instoppen voor een dut;
- Overleggen met de ouders, met deskundigen en/of collega’s.
Dit doe je dus niet alleen, maar samen met een team. Als medewerker bij de kinderopvang is het essentieel om je op meerdere kinderen tegelijk te kunnen focussen en je aandacht dus goed te verdelen. Het rustig kunnen omgaan met onverwachte situaties is een must. Samen met je collega’s zorg je voor een sprong in de ontwikkeling van de kinderen zodat ze klaar zijn voor de basisschool.
Welke opleiding heb ik dan nodig?
In dit vakgebied zou met je meerdere diploma’s uit de voeten kunnen komen. Voor pedagogisch medewerker en peuterspeelzaalwerk heb je een relevante mbo 3-diploma of mbo 4-diploma nodig: neem als voorbeeld mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3, of mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Ook met een diploma van de opleiding Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang aan de slag.

Wat doe je als nanny aan huis?
Het zijn van een nanny aan huis zit toch heel anders in elkaar. Je draagt namelijk onder werktijd de zorg voor kinderen uit 1 gezin en dat doe je in hun eigen vertrouwde omgeving. In een notendop: een nanny neemt alle werkzaamheden over die de ouders zouden doen als ze thuis zijn. De nanny haalt de kinderen uit bed, kleedt ze aan, brengt en haalt ze van school en zorgt ervoor dat ze naar sport of vriendjes worden gebracht. Huishoudelijke taken behoren ook tot het takenpakket. Een nanny aan huis doet ook vaak de was, licht schoonmaakwerk en bereidt de maaltijden voor de kinderen. Een nanny aan huis vangt kinderen op in hun vertrouwde omgeving waardoor er rust en regelmaat in hun dagelijks leven blijft ondanks dat de ouders van huis zijn.
De opleiding van een nanny aan huis
Nanny’s die aangesloten zijn bij een bureau of een kinderopvangorganisatie moeten verplicht beschikken over een juist diploma. Wel zijn er meerdere opties, bijvoorbeeld de opleiding MBO 2 Verzorgende en Helpende. Dankzij een gepaste opleiding is het mogelijk om geregistreerd te worden in het landelijk register kinderopvang (LRK). Daarnaast zijn er diverse academies om een gekwalificeerde nanny aan huis te zijn.
Wat past het beste bij jou?
In zekere zin lijken de twee beroepen erg op elkaar. Toch is het een wereld van verschil. Als nanny aan huis duik je in het persoonlijke leven van de kinderen terwijl je in de kinderopvang je ontfermt over een hele groep. De vraag aan jou is: hoe zie jij jezelf de ontwikkeling van kinderen optimaliseren? Voor nanny’s aan huis hebben we diverse leuke vacatures open staan. Neem snel een kijkje en begin aan de baan van je toekomst.