Wat te doen met kerst?

Helaas ziet kerst er dit jaar wat anders uit dan normaal. Geen leuke uitjes of gezellig grote diners zijn mogelijk. Echter hebben wij wel weer wat leuke kerstactiviteiten op een rijtje gezet die je samen met de kinderen kunt doen! Zo kun je leuke kerstknutsels maken om het binnen gezellig aan te kleden.

Kerstballen knutselen van klei of zoutdeeg

Met zelf drogende klei of zoutdeeg en strijkkralen kun je ook hele leuke kerstballen maken. Je steekt ze uit met een koekvormpjes of een drinkbeker, dan versier je ze met strijkkralen en droogt ze in de oven. Rijg een lintje door het gaatje en hang je kerstknutsels in de kerstboom. Super leuke kerstdecoratie om zelf te maken!

Het ouderwetse zoutdeeg recept
Ingrediënten:
2 Kopjes bloem
1 Kopje zout
1 Kopje water
1 Eetlepel zonnebloemolie, een andere olie zoals olijfolie of babyolie kun je ook gebruiken.
Met deze hoeveelheden maak je zoutdeeg voor 2 à 3 kinderen. Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen naar hoeveel zout brooddeeg je nodig hebt; de verhouding is altijd 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water, plus een eetlepel (zonnebloem)olie per 2 kopjes bloem om het deeg zacht en soepel te maken.Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Is het brooddeeg te plakkerig, dan voeg je nog wat bloem toe. En als het te droog is, doe je wat water erbij.
3. Je hoeft het zoutdeeg niet meer te laten staan, maar kunt er gelijk mee knutselen!

Gekleurd zoutdeeg maken
Je kunt zoutdeeg verven als je kunstwerken eenmaal droog zijn, maar voor sommige creaties is het leuk om het zoutdeeg van te voren al te kleuren. Hiervoor hoef je alleen een paar druppels voedingskleurstof aan het oorspronkelijke recept toe te voegen.
Zoutdeeg bakken in de oven
Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden; door het aan de lucht te laten drogen of door het zoutdeeg te bakken in de oven. Zet de oven voor gewoon en gekleurd zoutdeeg op 100 graden en bak wit zoutdeeg hard op 75 graden. Afhankelijk van de dikte van de creaties zijn ze na zo’n één tot drie uur klaar. In het geval van hele dikke, grote zoutdeeg figuren duurt het soms wat langer. Je kunt testen of het brooddeeg hard is door er met een vork op te duwen. Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken.

Kerstkrans hanger van wol

Nog een leuke kerstboom hanger die je voor Kerst knutselen kunt. Je maakt de krans door een rondje te knippen uit karton en deze te omwikkelen met wol. Daarna plak je er nog een paar gekleurde pompons of kleine rondjes uit papier op en je kerstknutsel is klaar.

Rendier hoofd voor aan de muur

Je maakt het rendier van een eierdopje uit een eierdoos en het gewei van takjes uit de tuin waar je eventueel nog pailletten aan kunt plakken. En dan lijm je het com

plete hoofd op een papieren gebaksbordje dat je eventueel ook nog kunt pimpen met verf of papier met een leuke print.

kerstactiviteiten voor kinderen – rendier hoofd maken

Kerstboom knutselen van papier en een knijper

Ook dit is een leuke, maar super simpele kerstknutsel. Je knipt een driehoekje uit groen papier. Dat kun je versieren met plakkers, knoopjes, pompoms, wol etc. En aan de onderkant klem je een knijper als stam van de boom.

Kerststal knutselen van ijsstokjes

Leuke kerststal zelf te maken voor kerst met de kinderen

Deze super mooie kerst stal kun je knutselen van ijsstokjes. Voor de zijkanten van de stal breek je de ijsstokjes door de helft. Dan lijm je de stokjes steeds op elkaar met daar tussenin Jozef, Maria, hun baby Jezus en de engel. Hoeveel lagen je doet, kun je zelf bepalen. Als je de stal wat breder maakt, kun je hem neerzetten. Maar je kunt hem juist ook smal houden, er een lintje aan vastmaken en hem in de kerstboom ophangen.