Wat te doen met kerst

De kerst staat weer voor de deur!
Rond deze tijd zijn er genoeg dingen te knutselen, ondernemen en te koken/bakken rondom dit thema.
Bekijk snel hieronder de verschillende activiteiten en uitstapjes.

Knutselen

Sneeuwpop van wattenschijfjes

Benodigdheden: wattenschijfjes – hobbylijm – viltstiften – potloden – schaar – papier of karton in verschillende kleuren – (eventueel letterstickers of letterstempels, vilt en decoratiespullen)

Plak 2 wattenschijfjes boven elkaar op papier of karton. Zorg dat de bovenste de onderste iets overlapt. Meestal is er een kant met streepjes, zorg dat je daar de lijm doet. De andere, zachte kant is immers “echter” om een sneeuwpop te maken. Nu ga je de sneeuwpoppen van wattenschijfjes versieren. Met een zwarte viltstift teken je de ogen en de mond met stipjes. Druk niet te hard, want dan trekt de punt van de stift wattenpluisjes mee. Met een oranje stift teken je de peen voor de neus. Een klein driehoekje uitknippen uit oranje papier of vilt en dat opplakken kan ook. Met stickers kun je eventueel een tekst toevoegen. Van papier of vilt knip je een hoed, die wordt een beetje schuin bovenop het hoofd van de sneeuwpop geplakt. Na het versieren van de achtergrond is de sneeuwpop klaar! Dit versieren kan op allerlei manieren.

Kerstboompje van conifeer.

Benodigdheden: Een tak van een Conifeer of soortgelijke – Een schilmesje -Boomstamschijfjes of oase (gebruik je oase versier deze dan bv met inpakpapier.) – kerstversiering

Het maken van deze kerstboompjes van Conifeer is echt mega makkelijk. Zoek een takje uit dat een mooie kerstboomachtige vorm heeft. Snijd de onderste takjes indien nodig weg. Snijd nu met een schilmesje de voor- en achterzijde van het ‘stammetje’ een stuk dunner, totdat het takje in het boomschamschijfje past. Deze kunnen de kinderen dan naar hartenlust versieren.

Kerststukje maken van hangende dennenappel

Benodigdheden: Grote dennenappels – Lint – Verschillende soorten kerstgroen – Kleine kerstballetjes – Katoenbolletjes en/of andere natuurlijke decoraties – Lijmpistool of goede lijm.

Knip een behoorlijk lang lint af. Hoe lang het precies moet zijn, hangt af van waar je de dennenappels op wilt gaan hangen. Meet de gewenste lengte af! Knoop nu het lintje om het ‘steeltje’ van de dennenappel. Geen steeltje?
Dan wikkel je het lint tussen de bovenste ‘zaadjes’ van de dennenappel. Daarna kun je het lint plat naar het midden van de dennenappel
vouwen en op het midden vastlijmen met je lijmpistool. Dan hangt je dennenappelhanger straks recht. Pak vervolgens je lijmpistool (of lijm) en begin met het vastplakken van diverse takjes kerstgroen op de onderzijde van de dennenappel. Werk van grof naar fijn dus gebruik de grootste, grofste takjes eerst en de fijnere plak je later er bovenop. Plak nu de katoenbolletjes en de andere natuurlijke decoraties bovenop je creatie. Tot slot haal je de metalen haakjes uit de mini kerstballetjes en plak je ook deze met de opening naar beneden op de dennenappel. Zoals je kunt zien is het contrast tussen een mat en een glanzend kerstballetje erg leuk om te zien!

Kerstboom van WC-papier rolletjes maken

Benodigdheden: WC-rolletje- Bruin (vierkant) vouwblaadje – Groen (rond) vouwblaadje – Plakfiguurtjes of gekleurd papier – Schaar – Lijm – Stiften of potloden.

Omwikkel het wc-rolletje met het bruine vouwblaadje. Versier daarna het groene vouwblaadje met stiften, plakfiguurtjes of knip vormpjes uit gekleurd papier. Knip het groene vouwblaadje in tot het midden. Vouw deze daarna in een punt van het ronde groene vouwblaadje zodoende dat je een rondje maakt. Plak de punt op het wc-rolletje en klaar is je eigen kerstboom.

Koken & Bakken

Kerststol

Benodigdheden: 350 gram bloem – zakje instant gist (7 gram) – 35 gram witte basterdsuiker – 7 gram zout – Rasp van een halve citroen – 60 gram zachte – roomboter, in blokjes – 200 milliliter lauwwarm water – 250 gram sultana’s/rozijnen – 75 gram noten naar keuze, grof gehakt – 25 gram sukade (of naar wens meer/minder) – 150 gram spijs -1 ei, losgeklopt, voor bestrijken – Poedersuiker, om te bestrooien

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden (hetelucht).
  2. Doe de bloem, gist, basterdsuiker, zout, citroenrasp, roomboter en het lauwwarme water in een mengkom of keukenmachine en kneed tot een lekker sticky deeg.
  3. Voeg de rozijnen, sukade en noten toe aan het beslag en kneed deze er goed doorheen.
  4. Leg het deeg op je bakrooster (of andere plank) met een vel bakpapier eronder. Vorm het deeg tot een rechthoek van ongeveer 20×15 cm en laat het een kwartier rusten (op een warme plek als het kan).
  5. Kneed de amandelspijs zachter en maak er een rol van. Houd je van veel spijs? Voeg er dan zeker wat meer aan toe! Maak het oppervlakte van het deeg nog wat groter en platter, zodat je het over de lengte makkelijk dubbel kunt vouwen.
  6. Leg de rol in het midden van de deegplak en vouw het dubbel. Druk de randen goed aan, zodat de kerststol goed sluit. Probeer uitstekende rozijnen er zoveel mogelijk in te duwen, want deze verbranden anders snel.
  7. Bestrijk de kerststol met het losgeklopte ei en schuif ‘m de oven in. Bak 35 minuten. Wordt hij halverwege al heel erg bruin? Bedek de stol met aliminumfolie (glimmende zijde aan de binnenkant) om te voorkomen dat hij te bruin wordt en de rozijnen verbranden.
  8. Als de stol uit de oven is, pak je een blokje roomboter en smeer je deze over de stol (smelt vanzelf omdat de stol nog heet is). Zodra de kerststol is afgekoeld, strooi je er poedersuiker overheen. En smullen maar!

Rendier sandwich

Benodigdheden: brood – broodbeleg – pretzels – chocolade drops – rood snoepje voor neus (Skittles – M en M)

Voor deze sandwiches besmeer je boterhammen (wit of bruin of wit en bruin) met een broodbeleg. Je kan hierin variëren met bijvoorbeeld jam, chocoladepasta, pindakaas etc. Vervolgens leg je de boterhammen op elkaar en steek je met een hartjesvorm hartjes uit. De rendier maak je af met twee zoute pretzels, chocolade drops en een rode m&m of skittles.

Gember mannetjes

Benodigdheden: 75g boter – 200g donkerbruine basterdsuiker – 350ml melasse (stroop) – 160ml koud water- 875g bloem – 2 theelepels bakpoeder – 1 theelepel zout – 1 theelepel pimentpoeder – 1 theelepel gemberpoeder – 1 theelepel gemalen kruidnagels (optioneel) – 1 theelepel kaneelpoeder – 2 eidooiers – 10 druppels voedselkleurstof- 1/2 theelepel water – 125g sultanarozijnen

  1. Mix de boter, bruine suiker en melasse goed door. Roer 160ml water erdoor. Meng bloem, baksoda, zout en kruiden en roer dit door het stroopmengsel. Zet ongeveer 1 uur in de koelkast.
  2. Rol het deeg uit tot 0,5 cm. Snij uit met stekers in de vorm van jongens en meisjes.
  3. Maak eidooier verf door de eidooiers te mengen met 1/2 theelepel water. Verdeel het eigeel over een aantal kleine kommetjes, en voeg verschillende kleuren kleurstof toe. Verf de kleren en decoraties op de koekjes zoals gewenst. Leg ze voorzichtig op een licht ingevette bakplaat. Maak met een cocktailprikker een gaatje in de bovenkant van elk koekje. Druk rozijnen in het koekje als ogen, neus en mond. Gebruik stukjes geconfijte kersen voor knopen en stukjes citroenrasp als stropdas.
  4. Bak 10 tot 12 minuten op 180 C / gasovenstand 4. Laat iets afkoelen, haal dan voorzichtig van de bakplaat.

Erop uit in Breda

Betoverend Breda

Van 14 december t/m 6 januari is Breda het decor van een nieuw, groots winterevenement: Betoverend Breda. De Betoverende kerstmarkt en een ijsbaan op de Grote Markt, lichtshows, het Begijnhof bij kaarslicht en nog veel meer.

Betover(en)de kerstboom!
De hele binnenstad vormt het decor van Betoverend Breda, met als centrale punt van alle activiteiten de enorme kerstboom op de Grote Markt. En deze boom is niet zomaar een boom. De kerstboom speelt een belangrijke rol in het sprookje van Careltje, dat als een rode draad door Betoverend Breda loopt. De kerstboom is betoverd, kan bewegen en zelfs praten! Tenminste, zo lijkt het…

Careltje
In werkelijkheid is het Careltje die vanuit de betoverende boom zijn verhaal vertelt. Dit mysterieuze jongetje woont al honderden jaren onder de Grote Markt en kent alle verhalen en schandalen van Breda. Je zult hem tijdens Betoverend Breda vaker tegenkomen.

Grande Opening met onder meer optreden van Maan
Betoverend Breda gaat op vrijdag 14 december spectaculair van start op de Grote Markt. Eindelijk zien we de betoverde en sprekende kerstboom in zijn volle glorie en onthult Careltje zijn geheim. En… zangeres Maan treedt op. Mis het niet!

Meer info: https://betoverendbreda.nl/

Schaatsbaan Breda

Mocht het ijs buiten uitblijven dan kun je in Breda naar de Terheijdenseweg daar zit namelijk de kunstijsbaan van Breda. Bij de kunstijsbaan is een speciaal middenstuk voor de kinderen en hun ouders gereserveerd. Uiteraard is er ook gewone buitenbaan beschikbaar waar je rondes kunt schaatsen. De baan is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Schaatsen huren is tevens mogelijk.
Meer info: https://www.optisport.nl/schaatsbaanbreda

Kerstmarkt Ginneken

Op zaterdag 15 en zondag 16 december zal het mooie Ginneken weer volledig in het teken staan van de warme wintersferen, kerst en gezelligheid tijdens De Kerstmarkt Ginneken.
Het belooft een geweldige 25ste editie te worden waarbij de Ginnekenmarkt prachtig wordt aangekleed met kleurrijke decoratie en feestelijke verlichting.

Kerstmarkt Belcrum

Ook in 2018 verandert de Speelhuislaan in de Belcrum weer twee dagen in de leukste wintermarkt van Breda. Kom op 15 en 16 december genieten. Op 15 dec om 12:00 zal er een grootste opening zijn die je volgens de organisatie zelf zeker niet mag missen! Ook dit jaar is er weer genoeg voor de kinderen te ondernemen:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en tekst