Wat te doen? Pasen

Wat te doen met Pasen? Hieronder hebben we weer een aantal leuke activiteiten op een rijtje gezet voor Pasen. Of je nu wat wil knutselen of bakken met de kinderen of er toch liever op uit trekt het komt allemaal aan bod.

Knutselen:

Eihoofd met haar

Nodig: Een hardgekookt ei, zaadjes van tuinkers, watten en viltstiften

Met Pasen heb je vast wel een hardgekookt ei maar ook als het geen Pasen is kan je wel aan een ei komen.
Teken een leuke kop op het ei.
Sla alleen het topje eraf en eet het ei leeg.  Doe wat watten in de lege dop, doe er wat water bij en leg de zaadjes erop.
Zet het ei, in een eierdopje, in de vensterbank.
Zorg ervoor dat de watten steeds vochtig blijven en na een paar dagen zal het zaad ontkiemen.
En zie daar: HAAR!

Paas-outfit

Nodig: Wit t-shirt, textielverf, schaar, papier (voor sjabloon)

Een zelfgemaakt shirt die je aan kan tijdens het eieren zoeken, hoe leuk is dat! Knip een konijn of ander toepasselijk figuur uit papier en spelt deze op een t-shirt. Laat je kind daarna met textielverf of stift rond de randen een versiering maken en haal dan het papier weer van het shirt af. Zo verschijnt je kindje in stijl aan de paasbrunch.

Paasslinger

Nodig: Papier verschillende kleuren, lijm, touw,

Behalve paastakken neerzetten, kun je nog veel meer leuks verzinnen om je huis in paassfeer te brengen. Zoals deze paasslinger. Je maakt hem door uit verschillende kleuren papier allemaal even grote rondjes te knippen. Die vouw je dubbel en lijm je met het touwtje van de slinger ertussen aan elkaar. De bollen kun je een oogje en snavel geven, zodat het kuikentjes worden. Of je knipt geen rondjes maar ovalen en maakt een paasei slinger.

 

Paashaasmasker

Nodig: Papierenbordjes, lijm, papier om te versieren, stokje of elastiekje

Zelf voor paashaas spelen vindt ieder kind leuk. Helemaal als je de oren zelf gemaakt heb. Hop, hop, waar wacht je nog op! Zoek een papieren bordje op, knip er twee gaten in en plak er een lief snoetje en een paar oren op. Lijm er een stokje aan of maak er elastiekjes aan vast voor om de oren en je bent klaar om eieren te verstoppen.

 

Eierdopje

Nodig: Wc-rolletjes, schaar, viltstiften, gekleurd papier, lijm

Deze mag natuurlijk niet ontbreken bij het Paasontbijt. Neem een wc-rolletje en snij daar stukjes van ruim 2 centimeter vanaf. Hiervan kan je simpel een eierdopje maken. Meet met de eerste even of het ei goed staat op die 2 centimeter Sommige eieren zijn wat kleiner en de maten van wc-rolletjes zijn ook niet altijd even groot dus moet je soms iets grotere stukjes gebruiken.
Plak er wit papier overheen en ga dan het rolletje op verschillende manieren versieren. Kleur ze mooi met viltstiften. Patronen of echte schilder kunstwerkjes.
Je kan ook direct met gekleurd papier werken. Eerst één kleur helemaal en daarna bijvoorbeeld stroken papier of confetti in allerlei kleuren.
Je kan ook nog de bovenkant van het dopje eerst in een leuke vorm knippen, bijvoorbeeld met allemaal golfjes.

Bakken:

Broodkuikentjes

Nodig: 250 gr. patentbloem op kamertemperatuur, 15 gr. gist, 1 deciliter lauwwarme melk, 40 gr. suiker, 40 gr. zackte margarine of boter, 1 theelepel zout, 2 gekookte niet gepelde eieren, 1/2 theelepel olie, 1 klein ei, 2 krenten, rozijnen of stukjes gekonfijte
vruchtjes, 3 eetlepels sesamzaad.

1. Spoel de deegkom om met lauw water. Droog de kom en zeef er de bloem in. Zet van de bloem 2-3 eetlepels apart.
2. Roer de gist in een kleine kom vloeibaar met de helft van de melk. Houdt 2 eetlepels melk achter. Doe de rest van de melk met de suiker en de margarine bij de opgeloste gist.
Maak middenin de bloem een kuiltje en schenk daar de melk met de gist in.
3. Meng de inhoud van de kom door elkaar.
Kneed het mengsel, onder toevoeging van de rest van de melk en het zout, tot een glad en veerkrachtig deeg ontstaat dat niet meer aan de wand van de kom of aan de vingers kleeft.
4. Dek de kom af met een natgemaakte doek en laat het deeg op een warme, niet tochtige plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het de dubbele van de oorspronkelijke hoeveelheid heeft.
5. Bestuif een deel van het werkvlak met wat van de apart gezette bloem en strooi ook wat bloem op het deeg.
6. Kneed het deeg met de handen zeer goed door tot het deeg blazen gaat vertonen.
Verdeel het deel in 2 porties.
7. Vorm daarvan stukken van ongeveer 15 cm lengte en 8-9 cm hoogte. Duw in het deeg even onder het midden kuiltjes. Leg daar de eieren in. Vorm het deeg zo bij, dat de kop en staart worden gevormd en knip daarin een kammetje en de staartveertjes.
8. Maak de deegdiertjes met het pannekoekmes los van het werkvlak. Bestrijk een deel van de bakplaat dun met olie en leg daar de kuikens, op enige afstand van elkaar op.
9. Laat het deeg op de lauwwarme plaats nog 15-20 min. narijzen.
10.Verwarm de oven 10 minuten voor.
11.Klop het ei met 1 eetlepel lauwwarm water, 2 druppels olie en een paar korrels zout los.
12. Bestrijk de deegdiertjes met ei. Druk een
“oog” op de goede plaats in het deeg en bestrooi het deeg met sesamzaadjes.
13. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het deeg gaar en mooi van kleur worden.
Controleer na ongeveer 25 minuten of de broodjes gaar zijn.

Kaastaartjes in een eitje

Nodig: paaseitjes (hol, zo groot als een ei) 12, roomkaas (type Philadelphia) 300 g, plattekaas (volle) 200 g, slagroom (min. 30% VG) 200 ml, melk 2 el, gelatine 4 blaadjes, suiker 6 el, vanillesuiker 1 zakje, mango 1, mangosap (fles)

  1. Week de gelatine in koud water. Snij met een heel scherp mes voorzichtig een kapje van de paaseieren: de rand hoeft niet perfect te zijn.
  2. Meng de roomkaas met de plattekaas, vanillesuiker en suiker naar smaak. Klop de slagroom half stijf.
  3. Verwarm de melk en los er de uitgeknepen gelatine in op. Roer er 2 el van het kaasmengsel door. Roer dan het gelatinemengsel door de plattekaas. Spatel er de slagroom door.
  4. Doe het kaasmengsel in een spuitzak en vul er de eitjes mee. Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  5. Schil de mango en snij in blokjes. Doe er een scheutje mangosap bij en mix fijn. Duw de puree door een zeef.
  6. Haal de eitjes uit de koelkast en lepel in het midden wat van het kaasmengsel weg. Vul het holletje met een heel klein schepje mangocoulis.

Broodhaantjes

Nodig: 500 gram bloem, 1 theelepel zout, 1 zakje droge gist, 1 theelepel suiker, 3 dl. water of melk, 1 mengkom
krenten of rozijntjes, (thee)doek

Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg de gist en de suiker toe. Maak een kuiltje in het mengsel en schenk daar de melk of het water in. Kneed het deeg goed door elkaar. Dek de kom met een vochtige doek (bijvoorbeeld een theedoek). Laat het deeg op een warme plek (bijvoorbeeld een radiator) rijzen tot de hoeveelheid deeg verdubbeld is. Dit duurt ongeveer drie kwartier.
Kneed van het deeg vier haantjes. Maak van een stukje deeg een vleugeltje en plak dat met een beetje water aan het haantje vast. Maak oogjes van krentjes of rozijnen.
Bak de haantjes op 225 graden ongeveer 20 minuten gaar en goudgeel

 

Erop uit Breda:

Paasactiviteiten bij Boerderij Wolfslaar

Paasactiviteiten op 1e paasdag voor kinderen. De broedmachine is zondag 11 maart aangegaan, zodat er precies rond Pasen (na 21 dagen) jonge kuikentjes zijn. Er zijn proefjes met eieren en je kunt zien hoe een kip een ei legt en het kuikentje groeit in het ei. Je kunt een grappig eierwarmertje haken voor je gekookte eitje, de jonge lammetjes lopen in de wei en natuurlijk is de Paashaas er ook met paaseitjes.

Paasactiviteiten op 1e paasdag voor kinderen. De broedmachine is zondag 11 maart aangegaan, zodat er precies rond Pasen (na 21 dagen) jonge kuikentjes zijn. Er zijn proefjes met eieren en je kunt zien hoe een kip een ei legt en het kuikentje groeit in het ei. Je kunt een grappig eierwarmertje haken voor je gekookte eitje, de jonge lammetjes lopen in de wei en natuurlijk is de Paashaas er ook met paaseitjes.

Programma:

  • Eierwarmertje haken kan van 10.00-11.00 uur en 12.00-13.00 uur
    voor kinderen van 7 – 12 jaar, kosten € 2.50
    opgeven: wolfslaar@breda.nl (link stuurt een e-mail)
  • Alles over de kip en het ei
    13.00-15.00 uur, inloop!

Praktische informatie

Zondag 1 april 2018 Vanaf 10:00 tot en met 15:00

De AH Buitendag

Hoe ziet een dag van een boer, teler, brouwer of leverancier er eigenlijk uit? Kom naar de AH Buitendag en vraag het hen persoonlijk tijdens een rondleiding over het erf, door de fabriek of door de brouwerij. Deze experts kunnen je alles vertellen over hun producten. De AH Buitendag is een uitje voor jong en oud. Iedere locatie zorgt voor een unieke invulling van de dag, maar er wordt overal* gezorgd dat het interessant en leuk is voor alle bezoekers. Zo worden er op alle boerderijen rondleidingen gegeven, maar worden er ook diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. Tijdens de AH Buitendag kun je een bezoek brengen aan diverse locaties. Zo kun je langs bij groente en fruittelers, zuivelboeren en zelfs bij brouwerijen en een aantal bakkerijen. De locaties zijn verspreid door heel Nederland te vinden. Kijk  welke locaties allemaal meedoen, kies een tijdslot uit de opties (die per locatie kunnen verschillen) en schrijf je in!

Kijk hier voor een locatie bij jou in de buurt: https://ahbuitendag.ah.nl/wat-is-er-te-doen/