Wat te doen met Sinterklaas?

Hieronder hebben wij voor jullie leuke knutsel, bak/kook en buitenspeel activiteiten geselecteerd. Veel plezier en een heerlijk avondje toegewenst!

Knutselen

Het boek van Sinterklaas
Dit heb je nodigspeelgoedtijdschriften,rood karton.keukenrol,lijm,vel A-4 papier,schaar,nietmachine,glinsterpapier,snelhechter,perforator.
Ga uit een tijdschrift leuke plaatjes knippen, bijvoorbeeld wat je graag zou willen krijgen van Sinterklaas.
Knip een derde van de keukenrol in de lengte.
Knip uit rood karton twee vellen van 20 cm met de lengte van de keukenrol.
Plak het  A-4-tje met speelgoed van je verlanglijstje.
Niet het rode karton aan de keukenrol vast en plak daar het kruis op.
Doe je verlanglijst in de snelhechter en lijm dit in het boek.

Mijter of pietenmuts maken
Dit heb je nodig: Schaar, verf, kwasten, lange stroken papier, nietmachine, kleurpotloden en stiften.
Zoek een voorbeeld op internet om uit te printen of teken zelf een voorbeeld van een muts. Neem het over op stevig karton. De kinderen kunnen zelf de mijter of pietenmuts versieren. Neem een strook papier en meet de omvang van het hoofd. Je kunt nu de twee mijters of de muts er aan bevestigen. Maak een mooie veer voor aan de pietenmuts. Een beetje zwarte schmink of een witte baard maakt het geheel helemaal af!

Een masker van zwarte piet of Sinterklaas
Dit heb je nodig: Een afdruk van een masker, elastiekjes en een schaar.
Voor een echte Sinterklaas of Zwart Piet! Op internet kun je verschillende voorbeelden vinden van maskers.

De zak van Sinterklaas
Dit heb je nodig: A3 papier, schaar, lijm, verschillende folders van speelgoedwinkels.
Teken een grote zak op A3 papier en knip deze uit. Geef elke kind een aantal folders. Knip plaatjes van speelgoed uit die het kind graag voor Sinterklaas wilt hebben

Baard van Sinterklaas
Dit heb je nodig: Dikker papier of karton, schaar, lijm, watten
Teken een baard op het papier. De lijm kan nu op de baard worden gesmeerd en daarna kan de baard worden beplakt met watten. Er kunnen ook gaatjes worden gemaakt, ter hoogte van de snor. Dan een touwtje erdoor of een elastiekje eraan gemaakt worden. Dan kunnen de kinderen deze om doen. Maar voorhouden is ook al een succes!

Buitenspelletjes

Pepernotentikkertje
Voor dit spel is er een tikker en een verlosser. De tikker probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken. Als je getikt bent, moet je blijven staan met je mond open. Je bent vrij, als de verlosser een pepernootje in je mond stopt!

Sinterklaasquiz
Je maakt met een lint of stoepkrijt twee grote vakken. Een vak A en een vak B. ( Eventueel een vak C om het moeilijker te maken.)
Maak allemaal meerkeuzevragen over Sinterklaas. Als de kinderen het antwoord weten op de vraag gaan ze in het juiste vak staan. De kinderen die het fout hebben gaan langs de lijn staan. Wie weet het meeste over Sinterklaas?

Pakjes gooien
Je kan een eigen schoorsteen maken van een kartonnen doos of een kast gebruiken zonder top. De kinderen moeten de pakjes in de schoorsteen gooien. Wie gooit de meeste cadeautjes in de schoorsteen?

Sinterklaas koken

Er is niets leuker dan samen koken tijdens Sinterklaas!

Pepernoten bakken
Dit heb je nodig: Meng 150 gram boter, 125 gram bruine basterdsuiker, 10 gram speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, vier eetlepels melk in een kom.
Maak van het deeg kleine balletjes! Twintig minuten in de oven op 160 graden en je hebt heerlijke zelfgemaakte pepernoten! Goed voor tien personen.

Pepernoten chocolade rotsjes 
Dit heb je nodig: 200 gr pepernoten,200 gr melk chocolade (kan ook puur of een combinatie hiervan), klontje boter, snufje speculaaskruiden,
mini smarties, zilveren parels (of andere decoratie), Bakplaat met bakpapier, pan, kom, 2 lepels.
 Verhit de chocolade, boter en snufje speculaaskruiden in een kommetje au bain-marie (boven een pan met heet water). Als het een gladde chocoladesaus is voeg je de pepernoten toe en schep je deze er door tot ze allemaal goed bedekt zijn. Schep met 2 lepels hoopjes op het bakpapier (van 5 a 6 pepernoten). Bestrooi ze direct met Smarties, parels of andere versiersels. Laat de pepernoten rotsjes minimaal 2 uur afkoelen en opstijven. Bewaar ze daarna in een afgesloten trommel op een droge en koele plek. Ze blijven zeker nog 2 dagen lekker en krokant.

Hartige Sinterklaasletter
Dit heb je nodig: 200 gram half om half gehakt, een losgeklopt ei, 4 plakjes bladerdeeg, een scheutje boter en gehaktkruiden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Meng in een kom het gehakt, het halve ei en de gehaktkruiden. Vet een bakplaat in met boter. Halveer de bladerdeeg tot ongeveer acht even grote rechthoeken. Vorm met vier plakjes de letter S. Verdeel het gehakt over deze vier plakjes. Dek het af met de rest van de plakjes en druk de randjes goed dicht. Bestrijk de bovenzijde van de bladerdeeg met de rest van het ei. Bak de letter op 200 graden in 25 minuten goudbruin. Als je het leuk vind kun je ook wat kaas toevoegen aan het gehakt.

Schuimpjes maken
Dit heb je nodig: 3 eieren, 300 gram poedersuiker, paar druppels citroensap, een zakje vanillesuiker, poedersuiker, een kom en een mixer.
Klop de eiwitten stijf. Zeef drie eetlepels poedersuiker en mix het geheel. Onder het mixen schep je de rest van de poedersuiker, vanillesuiker en citroensap erbij. Op een bakplaat kun je kleine hoopjes schuim maken met een lepel. Je kunt natuurlijk ook een schuimzak gebruiken. Ongeveer twee uur lang in een voorverwarmde oven laten bakken. Eet smakelijk!