Werken als nanny

Heb je er altijd al aan gedacht om te werken als nanny maar weet je niet precies wat dat voor jou kan betekenen? Dat begrijpen we. Er zijn veel soorten kinderopvang met zijn eigen voor- en nadelen, maar nanny zijn is een vak apart. Een ontzettend leuk vak, wel. Het biedt je een kans om persoonlijk mee te werken aan de ontwikkeling van kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving.

werken als nanny

Wat doet een nanny?

Als we het simpel houden bied je met werken als nanny kinderopvang aan huis. Je zorgt ervoor dat het dagelijks ritme kan worden voortgezet als de ouders, bijvoorbeeld, aan het werk zijn. Je brengt ze naar de sport, laat ze spelen met vriendjes, helpt ze met hun schoolwerk, bereidt hun avondeten en zo nodig maak je ze ook klaar om te gaan slapen.

Met werken als nanny help je persoonlijk mee aan de opvoeding van je opvangkinderen, doordat je ze de volledige aandacht kan geven. Daarnaast help je de ouders zo nodig ook met het huishouden door af en toe een wasje te draaien, een boodschap te doen of de vaatwasser in en uit te ruimen. Maar bovenal bewaak je de veiligheid en de gezondheid van de kinderen. Werken als nanny is dan ook absoluut niet saai.

hoe word je een nanny

Hoe word je een nanny?

Om te mogen werken als nanny moet je minimaal in het bezit zijn van een MBO-diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2. Als je voldoet aan alle voorwaarden die de overheid stelt aan nanny’s, dan kun je je aanmelden bij de gemeente van je opvangadres zodat je wordt opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang.

Wat kun je verwachten als nanny?

Als je werkt als nanny heb je, uiteraard, op zijn minst recht op het minimumloon. Je salaris kan afhangen van je opleiding, jaren ervaring en leeftijd. Vaak kun je (binnen de perken) je eigen uurtarief bepalen. Gemiddeld ligt die tussen de 12 en 18 euro per uur. De hoeveelheid uren die je werkt per week ligt aan hoeveel uren het opvanggezin nodig heeft en aan met hoeveel gezinnen je samenwerkt. De meeste nanny’s werken met één of twee gezinnen. De dagen die je werkt liggen ook geheel aan wanneer een gezin je nodig heeft. In dit beroep is het belangrijk om flexibel te zijn.

wat kun je verwachten als nanny

Nanny zijn is een vak apart

Werken als nanny is anders dan gastouder zijn of bij een kinderopvang werken. Als gastouder worden de opvangkinderen bij de gastouder zelf thuis gebracht. Vaak wordt dit als nadeel gezien omdat het voor de kinderen vertrouwd is om in hun thuisomgeving te zijn in plaats van te wisselen van huis. Bij een kinderopvang zorg je voor kinderen uit meerdere gezinnen samen in de dagopvang. Dankzij het werk van een nanny krijgen de kinderen altijd de persoonlijke aandacht die ze verdienen.

Geïnteresseerd geraakt en wil je ook werken als nanny? Klik dan op onze beschikbare vacatures in verschillende regio’s om te kijken of er iets voor jou bij zit.